Buhund

Buhund (Norsk Buhund) on keskikokoista hieman pienempi pystykorva, joka kuuluu FCI:n roturyhmään 5, pystykorvat ja alkukantaiset tyypit. Buhund on iloinen, energinen, älykäs ja tempperamenttinen koira, joka sopii aktiiviseen kotiin ja monenlaiseen harrastamiseen.

Buhund on alkuperältään norjalainen rotu ja sen esi-isät ovat kulkeneet viikinkien mukana. Islannin- ja shetlanninlammaskoirat ovat läheistä sukua buhundeille. Nimi buhund tulee sanoista bu, joka tarkoittaa pihaa tai asumusta ja hund, joka tarkoittaa koiraa. Buhund on ollut alunperin maalaistalon yleiskoira: haukkumalla tulijoista ilmoittava vahti-, paimen- ja metsästyskoira. Näitä ominaisuuksia on rodulla edelleen, eli jos haluaa rauhallisen seurakoiran joka ei hauku, jolla ei ole saalis- ja / tai riistaviettiä, joka ei tarvitse paljon liikuntaa ja aktiviteetteja, kannattaa valita joku muu kuin Buhund! Siis rotu ON haukkuherkkä, se useimmiten omaa saalis-ja / tai riistaviettiä ja paimentaa liikkuvia kohteita!!! Buhund ei ole paras vaihtoehto kaupunki- ja kerrostalokoiraksi. Ei myöskään helppo vaihtoehto ensikoiraksi. 

Buhund on perusterve ja yleensä pitkäikäinen rotu. Rodulla esiintyvät perinnölliset sairaudet ovat harmaakaihi (HC) ja sen yksi alalaji nukleaarinen pulverulentti katarakta eli "buhund katarakta", sekä lonkkaniveldysplasia (HD). Näitä sairauksia mitenkään väheksymättä, ne eivät kuitenkaan merkittävästi vaikuta koiran elämänlaatuun haittaavasti verrattuna moniin muissa roduissa esiintyviin epäterveestä rakenteesta ja geenipohjan kapea-alaisuudesta johtuviin ongelmiin.

Suomen Buhundyhdistys suosittaa jalostukseen käytettäville koirille seuraavia terveystarkastuksia: lonkka-ja kyynärnivelten röntgenkuvaus, polvi-ja silmätarkastus. Yhdistyksen suositusten mukaan buhundkataraktaa sairastavan koiran saa parittaa terveen kanssa, C-lonkkainen tulisi parittaa A- tai B-lonkkaisen kanssa.                                                        

Vaikka buhund on pohjoismaisena rotuna ''säänkestävä'' ja viihtyy ulkona sateella ja pakkasella, niin se ei kuitenkaan ole sopiva pelkästään ulkona asuvaksi tarhakoiraksi, koska sosiaalisena ja laumaansa ja ihmisiin voimakkaasti leimautuvana kärsii eristämisestä.

Buhund on väriltään joko vaalea tai musta. Säkäkorkeus on uroksilla n 43-47cm ja nartuilla n 41-45cm. 

HUOM! Buhund on Suomessa ja maailmanlaajuisestikin verrattain harvinainen ja pentueita syntyy harvakseltaan. Tästä johtuen Buhundin pentua toisinaan joutuu odottamaan jonkin aikaa!

ROTUMÄÄRITELMÄ (linkki)

SBY:n JALOSTUSSUOSITUKSET (linkki)

JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA  (linkki)